top of page

Wat houdt plantaardig eten in?

Beautifully Bright Mixed Berries_edited.

Een plantaardig eetpatroon bestaat voor 100% uit planten. Dat klinkt heel logisch maar in de praktijk wordt het wel eens verwarrend. Zo kun je diverse varianten in de supermarkt tegenkomen die allemaal net iets anders lijken te betekenen:

- Op basis van planten
- Plantaardig

- Vegan

- Plant-based

- 100% plantaardig

- Gemaakt van planten

- Vega

- Veggie

Daarnaast zijn er keurmerken die toegekend worden als een product daadwerkelijk vegan of vegetarisch is. Alle andere namen garanderen niet dat er geen dierlijke producten gebruikt worden in het product. De meest duidelijke term voor een eetpatroon zonder dierlijke producten, vind ik 'plantaardig'. Deze term zul je op mijn website dan ook het vaakst tegenkomen. 

Vegan
Naast plantaardig eten verdient de term 'vegan' hier ook extra uitleg. Plantaardig eten is een onderdeel van een vegan leefstijl, waarbij je zoveel mogelijk afziet van het gebruik van dieren voor voeding, ontspanning, kleding, uiterlijke verzorging enzovoorts. Vaak noemt men zichzelf dan vegan of veganist. Zo zal een veganist niet (snel) naar een dierentuin gaan, een leren jas kopen of deodorant kopen alvorens te checken of het product dierproefvrij is. Het begrip 'vegan' omvat dus meer dan alleen het voedingspatroon.

Plantbased
Dit begrip betekent letterlijk: gebaseerd op planten. Binnen het eetpatroon staan plantaardige bronnen dus centraal, maar het hoeft niet 100% plantaardig te zijn. Daarnaast kun je een plantbased voedingspatroon opbouwen rondom zoveel mogelijk onbewerkte producten, dit noemen we in het Engels ook wel wholefood plantbased. Je kiest dan zo min mogelijk voor (sterk) bewerkte producten. Je kunt dan zelf bepalen wat je wel en niet wil toevoegen, zoals zout, suiker of conserveermiddelen.

Interessante bronnen

Over plantaardige voeding is enorm veel informatie te vinden. Kijk goed waar het vandaan komt, wie het geschreven heeft en welke belangen meespelen.

 

Ik leer iedere dag nog bij en dat deel ik graag met jullie. Via de volgende bronnen kun je je verder verdiepen in (de voordelen van) plantaardige voeding:

1. Nederlandse Vereniging voor Veganisme: https://www.veganisme.org/

2. De Veganchallenge: www.veganchallenge.nl

3, De Vegan Society: https://www.vegansociety.com/

4. Informatie over dierenwelzijn: https://www.peta.nl/onze-missie/voedsel/

5. Ooit aten we dieren, Roanne van Voorst (2019). Een vlot en interessant boek over een mogelijke toekomst zonder dierlijke producten. 
 

bottom of page