Zoeken

Wie zoekt zal (een passend eetpatroon) vinden

820 miljoen mensen wereldwijd hebben niet genoeg te eten terwijl anderen gezondheidsproblemen ervaren door een teveel aan (ongezonde) voeding. We groeien op in een samenleving waarin het steeds moeilijker is om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten en waarin we maar weinig tijd hebben voor écht volwaardig eten.


Uitdaging

Toch wil ik je uitdagen die zoektocht naar een gezonde(re) leefstijl aan te gaan: wat past bij jou? Ieder lichaam is anders, smaken verschillen en niet ieder eetpatroon past bij iedere leefstijl. Voedingspatronen kunnen ook veranderen in de loop der jaren en zich aanpassen aan dat wat je op dat moment belangrijk vindt. Ik zie een eetpatroon dan ook niet als iets wat altijd hetzelfde blijft. Wat wel hetzelfde kan blijven, zijn principes als ‘niet vullen, maar voeden’. Dat betekent dat je je lichaam voedt met dat wat het nodig heeft en ook: op het moment dat je het nodig hebt.


Mijn eetpatroon

Hoe meer ik over voeding leerde, hoe meer ik dat in mijn eigen eetpatroon ging toepassen. Op mijn 14e werd ik vegetariër, maar toen ik iemand leerde kennen en ging samenwonen, heb ik een poosje weer vlees gegeten. Toch voelde dat niet lekker meer nadat ik, na 3,5 jaar, weer alleen ging wonen. Ik merkte dat ik van vlees erg moeilijk naar de wc kon bijvoorbeeld. Het was het gewoon niet voor mij.


Al snel schrapte ik vlees dus weer van mijn menu, en nu definitief. Ik wilde niet meer terug naar buikpijn en krampen. Want dat ervaarde ik vaak op het eetpatroon destijds: veel buikpijn, slecht naar de wc kunnen en daardoor ook vaak niet fit en moe. Niet wat je eet is het belangrijkst, maar wat je verteert (en niet verteert, want daar komen goede bacteriën weer bij kijken!).


Toch bleef ik me niet lekker voelen. Ik kon met duizelingwekkende krampen op het toilet zitten en dat kon rustig 30-40 minuten duren. Wat was er toch aan de hand?


Plantaardig en volwaardig

Ik kan het moment niet meer precies terughalen waarop ik besloot te stoppen met zuivel. Kaas vond ik een enorme uitdaging, maar ik ging over op plantaardige variaties op melk en drong mijn kaasgebruik terug naar een paar plakjes per week. Voor een echte kaaskop als ik was dat lastig, het was ook één van de laatste dingen die ‘opgaf’. Dat bracht rust in de tent en minder buikklachten.


Ik ontdekte daarnaast dat mijn darmen heel sterk reageren op stress en vermoeidheid. Dat is niet zo gek, omdat stress direct invloed heeft op je microbioom. Ofwel, het milieu in je darmen waar zich alle goede (en slechte) bacteriën bevinden. Deze kunnen uit balans raken en daarvan ervaar je dan de gevolgen in meer of mindere mate (1). Daarnaast reageert het lichaam bij stress anders dan anders, het staat op scherp gesteld en in het lichaam zijn er allerlei processen gaande onder invloed van stress. Daardoor kun je bijvoorbeeld merken dat je vertering anders loopt, eten zwaar op de maag valt of, in mijn geval, dat je darmen er heftig op reageren (2).


Door het veranderen van mijn eetpatroon loste ik een deel van mijn klachten op. Helaas kan ik stress in mijn leven niet geheel vermijden, ik doe graag veel dingen op een dag en dat gaat soms ten koste van mijn (darm)gezondheid. Soms heb ik geen of weinig tijd om te koken, te sporten of te ontspannen. Maar ik weet nu wel waardoor het komt en ik kan me erop instellen. Het gebeurt nog steeds wel eens dat ik onrustige darmen heb maar ik weet ook dat dit weer stabiliseert als ik er meer aandacht aan besteed.Fruit bevat veel vezels voor gezonde darmen.

Tips voor gezondere darmen

Onderstaande tips zijn ook voor jou bedoeld als je darmklachten ervaart:

  • Drink voldoende water: minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag.

  • Eet volwaardige, minimaal bewerkte producten. Dat betekent ook: weinig (toegevoegde) suiker, niet te veel en te vaak alcoholische dranken en overwegend plantaardig (100% plantaardig mag natuurlijk ook).

  • Neem voldoende tijd om te ontspannen en weer op te laden, hier hoort voldoende slapen ook bij.

  • Eet minimaal 250 gram groente per dag, verhoog je inname bijvoorbeeld door bij iedere maaltijd groente te eten (in de vorm van spreads, soepen, uit het vuistje, door de pannenkoeken etc.).

  • Eet volkoren producten en varieer: ieder voedingsmiddel bevat zijn eigen samenstelling aan vitamines, mineralen en vezels. Vezels zijn superbelangrijk voedsel voor de goede darmbacteriën. Hoe beter het milieu voor de goede darmbacteriën, hoe minder ruimte voor de slechte.

  • Herken de producten waar je heftig op reageert. Dat kan bijvoorbeeld lactose (melksuiker) zijn, maar ook ui, prei, koolsoorten, bepaalde peulvruchten enzovoorts. Houd een voedingsdagboekje bij om patronen te ontdekken. Mijn darmen reageren enorm op toegevoegde suiker. Hoe lekker snoep ook is, ik probeer het dus zoveel mogelijk te laten staan: het levert me geen voedingsstoffen op en ik word er letterlijk ziek van. In plaats daarvan neem ik een lekker stuk fruit.

  • Wees zuinig met kunstmatige zoetstoffen: bepaalde zoetstoffen zoals sorbitol en maltitol, ook wel polyolen genoemd, kunnen een laxerend effect hebben. Het wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan kauwgom, pepermunt, snoepgoed, frisdrank, mueslirepen/graanrepen, ontbijtproducten en ontbijtkoek.

Enkele kleine aanpassingen kunnen al veel verlichting brengen in je klachten. En dat geeft dan weer direct een positieve draai aan je humeur, een gezonde darm is namelijk nodig om je goed te voelen!


Heb je vragen en wil je eens samen kijken naar je eetpatroon om te zien of er dingen te verbeteren zijn voor jouw darmen? Neem snel contact met me op!


Liefs,

Lianne


Bronnen 1. Karl, J. P., Hatch, A. M., Arcidiacono, S. M., Pearce, S. C., Pantoja-Feliciano, I. G., Doherty, L. A., & Soares, J. W. (2018). Effects of Psychological, Environmental and Physical Stressors on the Gut Microbiota. Frontiers in microbiology, 9, 2013.


2. Mayer E.A. (2000) The neurobiology of stress and gastrointestinal disease. Gut 2000;47:861-869.


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven