Zoeken

Voor elk snoetje een smakelijk toetje (deel 2)

Bijgewerkt op: 4 dec. 2021

Hoi en leuk dat je weer meeleest!


Mijn vorige blog ging over plantaardige zuivelvervangers. Heb je deel 1 nog niet gelezen maar vind je dit een handige blog? Lees dan zeker het eerste deel ook!


Vandaag licht ik een aantal zuivelvervangers op basis van kokos en varianten met een (fruit)smaakje uit. Wat is de voedingswaarde van deze producten, waarin verschillen ze onderling en welke kun je dan het beste nemen?


Vooropgesteld: je hoeft deze producten niet te nemen. Het kan een handige vervanger zijn als je altijd gewend was om een toetje te eten of yoghurt te gebruiken bij het ontbijt. Omdat er dus behoorlijk verschil zit in voedingswaarde (en dat niet op de voorkant afgebeeld staat) geef ik hierover mijn mening in deze blog. Dat betekent niet dat je ze nooit zou moeten nemen of juist altijd, maar wel dat je op basis hiervan wellicht een betere keuze kan maken uit het grote assortiment zuivelvervangers.


Groot aanbod Ook deze keer verbaasde ik me over het aanbod. Zelf heb ik een aantal standaard producten (je kunt ze op 1 hand tellen) dus ik kan me zó goed voorstellen dat je af en toe niet meer weet wat je moet kiezen. Niet alleen zijn er heel veel toetjes op basis van kokos, er zijn ook veel toetjes die een fruitsmaakje of vanillesmaakje hebben. Ze lijken allemaal hetzelfde te zijn, maar schijn bedriegt!

Zuivelvervangers op basis van kokos, naturel smaken

De eerste groep die ik vandaag wil bespreken zijn gemaakt op basis van kokos. Een deel van de verkrijgbare vervangers bestaat grotendeels uit kokosmelk, andere soorten zijn een mix van soja met kokos of nog weer andere samenstellingen. Allemaal zijn ze 'naturel', maar ze smaken door het hoge gehalte kokosmelk dus wel naar kokos.


Producten op basis van (puur) kokos bevatten vrij veel calorieën. Dat komt omdat kokosmelk een hoog vetgehalte heeft en vet bevat nu eenmaal meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten. Dat bleek ook uit de voedingswaarde: ze hebben vaak een relatief laag eiwitgehalte. Dat is niet per se goed of fout, maar als je wil letten op calorieën, is het wel goed om stil te staan bij het feit dat je met deze toetjes dus sneller aan je energiebehoefte geraakt.


Ik heb de zuivelvervangers weer vergeleken met gemiddelde halfvolle yoghurt omdat dit een product is wat veel mensen gebruiken en wat je dus bij een plantaardig eetpatroon zou kunnen vervangen door een plantaardige variant. Hoewel je plantaardige yoghurt in mijn beleving niet écht nodig hebt, is het een waardevolle toevoeging aan je eetpatroon omdat het zo veelzijdig is. En als je de goede variant kiest, bevat het ook de nodige voedingsstoffen.


Voedingswaarde gemiddelde halfvolle yoghurt per 150 gram (1 schaaltje)

Voedingswaarde plantaardige yoghurt met kokos/op basis van kokos per 150 gram (1 schaaltje)

Voedingswaarde

In dit overzicht zie je twee soorten die in de buurt komen van het eiwitgehalte van gemiddelde dierlijke yoghurt. Eén soort heeft nog een redelijk eiwitgehalte en de andere soorten lijken wat betreft eiwit eigenlijk niet meer op dierlijke yoghurt.


Zoals al eerder genoemd bevatten een heel aantal van deze soorten ook vrij veel calorieën. Eet ze dus met mate als je op je gewicht probeert te letten.

Daarnaast bevatten maar 3 van deze soorten toegevoegd calcium. Uit dit overzicht zou ik dus het liefst de AH sojayoghurt met kokos of de Alpro sojayoghurt met kokos aanbevelen voor dagelijks gebruik. Als je voldoende andere bronnen met calcium eet, zou je ook voor de Abbott Kinney's kunnen gaan. De andere soorten zijn vooral lekker maar bevatten weinig eiwit en geen toegevoegd calcium, terwijl ze relatief hoog in energie zijn.


De Koko dairy free naturel bevat wel calcium, maar wel weinig eiwit en komt daardoor voor mij niet op de eerste plek. Je kunt natuurlijk ook prima afwisselen tussen de diverse soorten, maar je kunt ze dus niet allemaal even efficiënt gebruiken als vervanger van halfvolle yoghurt met behoud van het eiwitgehalte en calcium.


Voedingswaarde plantaardige yoghurt met smaakje per 150 gram (1 schaaltje)

Yoghurt met een smaakje Af en toe heb je gewoon zin in een lekker zoet toetje wat nul werk kost. Kun je dan een enigszins gezonde plantaardige variant uit het schap pakken? Voor een zoet toetje wat yoghurt-achtig is, kijk ik het liefst naar een laag suikergehalte en wat minder naar eiwit, hoewel dat natuurlijk mooi meegenomen is blijft het een product voor af en toe. In dat geval komt de Alpro sojayoghurt met minder suiker (mango) het best uit de bus. Pluspunt vind ik dat er ook geen zoetstoffen aan toegevoegd zijn. Daarnaast bevat deze yoghurt ook een prima eiwitgehalte, niet al teveel calorieën en toegevoegd calcium. Eiwitten verzadigen en geven je daardoor minder snel een hongergevoel.


De suiker die aanwezig is in deze yoghurt is afkomstig van de mango, en er zitten ook vezels in het product (1,5 gram per schaaltje - niet aanwezig in het overzicht). Dat zorgt er ook voor dat het langzamer wordt verteerd. Al met al vind ik dit dus geen verkeerde yoghurt. Voeg er nog wat nootjes of zaadjes aan toe en je hebt een prima tussendoortje.


En de andere yoghurtjes? Helaas bevatten die al snel veel suiker, weinig echt fruit en weinig tot geen vezels en hebben ze een laag eiwitgehalte. Houd ze voor af en toe of mix ze met een naturel yoghurt met minder suiker of neem een kleinere portie en voeg er zelf wat fruit aan toe. Met name de vegan Danio Aardbei en de Koko dairy free aardbei komen voor mij niet in de top-3 vanwege de lage voedingswaarde en hoog suikergehalte.


NB: er zijn natuurlijk nog meer plantaardige toetjes met (fruit)smaak. Kijk bij het kopen van een toetje naar het suikergehalte en het vezelgehalte. Dat laatste verraadt onder andere of er echt fruit in zit (er kunnen natuurlijk ook vezels toegevoegd worden, raadpleeg hiervoor de ingrediëntenlijst!).


Conclusie

Uit beide overzichten blijkt dat toetjes vaak een hoog suikergehalte en/of energiegehalte hebben. Dat maakt het lastig een echt gezonde versie te kiezen. Wat mij betreft komen de AH sojayoghurt met kokos, Alpro sojayoghurt met kokos en de Alpro sojayoghurt met minder suiker en mangosmaak het best uit de bus voor regelmatige consumptie.


Welk toetje is jouw favoriet?


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven