Zoeken

Upcoming: Lekker Puh!!! eetcoach en orthomoleculair adviseur

Goede voornemens of niet: 2022 belooft een heel mooi en druk jaar te worden! Dit jaar start ik namelijk niet met 1 maar met liefst 2 opleidingen. Ik wil jullie graag wat meer vertellen over deze opleidingen en over wat dat betekent voor de praktijk.


Allereerst: Ik word niet gesponsord door welke organisatie dan ook. Mijn blogs zijn dus niet gemaakt 'uit naam van' maar zijn bedoeld om te delen in wat ik doe, want dat doe ik graag!


Beginnen bij het begin: Lekker Puh!!! In september 2021 haakte ik na de afronding van mijn studie aan bij het project KidsLife Drenthe. Met behulp van allerlei materialen en goede gesprekken over motivatie, doelen en volhouden, vinden we een weg in voedingsland, en wat is er veel te leren! Dat geldt niet alleen voor de kids die ik mag begeleiden maar natuurlijk ook voor mij. Ik wilde al langere tijd graag meer weten over een nog betere begeleiding van kinderen en daarom koos ik voor Lekker Puh!!! Ofwel: ik word eetcoach voor deze mooie organisatie die kinderen op een leuke en speelse manier naar een gezonder eet- en leefpatroon begeleidt. Daar wil ik namelijk heel graag aan bijdragen!


Wat houdt het in?

Lekker Puh!!! is er voor kinderen van 6-18 jaar met overgewicht. De opleiding duurt 4 dagen en daarna zijn er nog nascholingsdagen (jaarlijks) waarbij we weer bij elkaar komen om ervaringen te delen. Lekker Puh!!! bestaat uit een hele hoop prachtig ontwikkelde materialen, je krijgt namelijk een mooi werkboek met opdrachten en informatie die van toepassing zijn op jouw situatie (als kind zijnde). Samen met de eetcoach ga je op ontdekkingsreis, om uiteindelijk uit te komen bij een gezonde leefstijl die voor jou ook goed aanvoelt en waarmee je kunt groeien naar een gezond gewicht.


Je snapt: daar werd ik enthousiast van! Het is heel belangrijk om als diëtist aan te sluiten bij de talenten en het vermogen van een kind en zijn of haar leefwereld (ontwikkelingsfase). Door me hier beter in te verdiepen hoop ik nog meer kinderen het vertrouwen te mogen geven dat ook zij een gezond gewicht kunnen bereiken.


Lekker Puh!!! duurt vanaf de start van het programma totdat uw kind 18 wordt. Aan het begin spreken we vaak af om de situatie goed in kaart te brengen en een plan uit te stippelen wat past bij uw kind. Daarna neemt het aantal gesprekken per jaar af maar de lijntjes blijven kort. U kunt altijd weer contact opnemen voor een extra gesprek, een duwtje in de rug of gewoon om te vertellen hoe het gaat.


Alvast een afspraak maken om meer te weten te komen over deze methode? Of eerst zelf eens kijken wat het inhoudt? Surf dan naar de website: www.lekkerpuh.net! Ik heb in ieder geval heel erg veel zin om aan de slag te gaan met deze (voor mij nieuwe) methode!En dat andere dan?

Ik ben heel graag aan het leren en uitpluizen, het was dan ook niet meer dan logisch dat ik zo snel mogelijk weer zou beginnen aan een opleiding of cursus. Vorig jaar heb ik al kennisgemaakt met het opleidingsinstituut Ortho Health Foundation, waar ik een 1-daagse cursus gevolgd heb over Voeding en Hormonen. Dat smaakte naar meer!


De tweede opleiding die ik ga volgen, is een 4-daagse cursus tot orthomoleculair basisadviseur, gevolgd door een 11-daagse cursus tot gevorderd adviseur. Dat klinkt heel ingewikkeld maar eigenlijk valt dat wel mee. Het houdt in dat je kijkt naar alle kleine deeltjes in je lichaam en hoe ze met elkaar reageren. Denk dan aan het zuur-basenevenwicht, vetzuursamenstelling maar ook alles wat te maken heeft met hormonen. Eigenlijk ga je terug naar de basis: wat heb je echt nodig om gezond te zijn? Daarbij spelen veel meer factoren dan voeding een rol, hoewel onze huidige voeding vaak niet past bij wat we echt nodig hebben.


Natuurlijk heb ik hier ook al veel over geleerd in mijn opleiding voeding en diëtetiek, maar orthomoleculaire diëtetiek gaat net een stapje dieper en dat vind ik nu juist zo interessant!EMB-test

Er zijn bijvoorbeeld verschillende bloedtesten die wel worden uitgevoerd en toegepast door orthomoleculair therapeuten, maar minder vaak door reguliere diëtisten. Zo heb je de EMB-test, die niet alleen test op vitamines en mineralen maar ook op allergieën en overgevoeligheden, de aanwezigheid van schimmels en parasieten en een beeld geeft van je algehele weerstand (1). Met een kleine druppel bloed kan er al veel van dit soort informatie worden achterhaald. Hoe fijn is het als je na jaren tobben eindelijk antwoord hebt op waar je allergisch of gevoelig op reageert? Op basis hiervan kan er een behandelplan worden opgezet waarmee je af kunt rekenen met je klachten.


Dit is natuurlijk maar een voorbeeld van de toepassing van orthomoleculaire therapie. Ik vind het in ieder geval razend interessant! Niet alleen heeft het direct invloed op mijn eigen eet- en leefpatroon, ik hoop er heel veel anderen mee te kunnen helpen. Dat is wat ik immers het liefste doe: jou helpen een eetpatroon te vinden dat bij jou past en niet voor klachten zorgt.


Naast deze interesses ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van plantaardige voeding en kan ik je dus ook daar mee op weg helpen.


Enthousiast geworden? Laat een berichtje achter in de comments, het contactformulier of stuur me direct een mailtje!


Lieve groetjes,

Lianne Braam


Bronnen/meer lezen

  1. https://www.vitakruid.nl/blog/wat-is-een-emb-test-de-waarde-van-ons-bloed15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven