top of page
Zoeken

To do or not to do: calorieën tellen

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2022

Als we praten over afvallen hebben we het in de eerste zin al vaak over calorieën: beetje op de calorieën letten, magere producten eten en vooral niet te vet eten. Hoewel hier natuurlijk een kern van waarheid in zit (vet heb je nodig, maar alles in de goede balans), adviseer ik liever niet om constant bezig te zijn met calorieën.


Energiebalans

'Elk pondje gaat door het mondje!' is een veelgehoorde uitspraak. Vaak weten we wel waar het misgaat: een zak chips in het weekend, een glas frisdrank of alcohol erbij, om 11u de frituurpan aan en de volgende ochtend een anti-katerontbijt. Om vervolgens de lunch over te slaan en 's avonds een makkelijke maaltijd op tafel te zetten omdat het nu eenmaal zondag is. Op maandag hebben we nog niet zoveel zin in werken, staan we iets te laat op en mikken we een makkelijk ontbijt in de tas voor in de auto. Voor je het weet zit je alweer in de sleur van makkelijk eten en grijp je in de kantine een snelle hap mee.


En já, deze calorieën die je niet nodig hebt dragen inderdaad bij aan het ontstaan van een positieve energiebalans: je komt aan. Maar heeft het dan zin om het ene ongezonde product met het andere te vergelijken? Wat mij betreft niet, maak liever afspraken over hoe vaak je kiest voor iets ongezonds. Een chocoladereep van 500 kcal/100 gram is niet gezonder dan die van 550 kcal/100 gram. Het helpt wel als je die chocoladereep niet helemaal opeet, de helft teruglegt in de kast en er een sinaasappel naast eet. Of in plaats van een halve reep chocolade een handje noten neemt. Je hebt dan dezelfde calorieën, maar veel meer voedingsstoffen.