Zoeken

Nationaal Schoolontbijt voor ieder kind

Als diëtist sta ik voor gezond, volwaardig, plantaardig en vooral uitgebreid eten. Ik koop graag biologisch, kies voor noten, zaden en allerlei kruiden om mijn eten zowel lekker als gezond te maken. Ik geef graag geld uit aan goede koffie, thee en de nodige supplementen. Toch hoor ik vaak dat ‘gezond eten hoeft niet duur te zijn’ en ‘veganistisch eten voor iedereen mogelijk is’.


Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik begrijp héél goed dat het niet altijd voordelig of eenvoudig is. Daarmee maak ik mezelf wellicht niet populair, ik probeer juist ook te laten zien dat het makkelijker en voordeliger kan zijn dan je denkt. Maar ik vind het ook heel belangrijk om aandacht te hebben voor de medemens die minder bedeeld is en wel andere zorgen aan zijn hoofd heeft dan wel of geen chiazaad in de sojayoghurt. Soms is brood op de plank nu eenmaal veel belangrijker dan wat voor soort brood het is of wat er op zit.


Deze week begon het Nationaal Schoolontbijt: een week waarin kinderen op school kunnen ontbijten en waarbij er aandacht is voor een gezonde invulling van dat ontbijt. Een gezond ontbijt is belangrijk: het helpt je opstarten in de ochtend (en ook je spijsvertering!), bevat veel goede voedingsstoffen waar je van groeit en energie van krijgt en het is een mooi moment om met het gezin aan tafel de dag die komen gaat te bespreken.


Laten we vooral ook stilstaan bij de kinderen die niet altijd met ontbijt in de maag naar school gaan. 1 op de 12 kinderen groeit op in een gezin dat het financieel moeilijk heeft (1). In iedere klas zijn dat dus zeker 1 of 2 leerlingen.


Armoede in Nederland Iedereen weet dat het er is: armoede aan de overkant van de straat, de andere kant van je dorp of die ene buurt in de stad. Armoede heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven, geestelijk welbevinden, gezondheid, activiteitenpatroon, veilig en gezond opgroeien, sociale netwerken enzovoorts. Het herkennen van signalen en daar adequaat op reageren is niet altijd even makkelijk. Ook niet voor de professional in de zorg, op school, in de kinderopvang of ander werkgebied waarbij je kinderen en hun ouders tegenkomt.

Armoede kan ontzettend veel oorzaken hebben en is vaak ook een samenspel van factoren. Iedereen kan in armoede terecht komen en iedereen heeft zijn eigen manier om hiermee om te gaan.


Kom in actie Wat zou ik graag ieder kind in Nederland iedere dag laten ontbijten. Of ánders laten ontbijten, immers bevat een ongezond ontbijt alsnog onvoldoende bouw- en brandstof voor een productieve schooldag. Helaas is een pak koek, snoep of chips nog altijd goedkoper dan een volkorenbrood met volwaardig beleg en verse groenten en fruit. Laten we onze ogen en oren zoveel mogelijk open houden voor de signalen en ze niet negeren.


Te kleine schoenen, geen eten mee krijgen naar school of juist ongezond eten, niet mee kunnen met schoolreisjes of niet trakteren op school: het kunnen allemaal signalen zijn. Uiteraard kunnen de signalen ook anders geïnterpreteerd worden, ga hier dus heel voorzichtig mee om. Een gezin in financiële nood zal hier niet zo snel ruchtbaarheid aan geven, er is vaak sprake van schaamte en schuldgevoel. Schaamte is dan ook één van de meest genoemde redenen om geen gebruik te maken van de Voedselbank (2).


Wat kun je doen? Heb je het gevoel dat je in actie moet komen maar weet je niet goed hoe? De website van het Nederlands Jeugdinstituut (3) en de Signalenkaart Armoede (4) bevatten nog veel meer signalen en diverse tips om het gesprek aan te gaan. Soms is het gewenst begeleiding te bieden naar hulpverlenende instanties zoals de Voedselbank. Het bespreekbaar maken van armoede vereist een vertrouwensband. Durf je het zelf niet? Mogelijk is er een andere vertrouwenspersoon voor de familie die kan helpen.Uit ervaring door mijn stage weet ik dat armoede zich op vele manieren kan uiten en veel diverse achtergronden kan hebben. Stel je dus altijd open op, vul niet voor een ander in en wees ondersteunend, niet controlerend.


Confronterend? Ergens kan ik me dus ook heel goed voorstellen dat het Nationaal Schoolontbijt voor sommige kinderen confronterend is. Een week lang krijgen ze ontbijt, daarna verdwijnt het weer. Gebruik deze week dan ook juist om het onderwerp bij kinderen bespreekbaar te maken en signalen op te pikken. Maak van het Nationaal Schoolontbijt een kans voor ontbijt voor ieder kind in de klas. Een (gezond) ontbijt begint immers bij het kunnen doen van boodschappen. Denk je dat je hulp kunt bieden? Aarzel dan niet maar bereid een gesprek goed voor en laat je zo nodig bijstaan.


Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om aandacht te besteden aan diverse andere aspecten van het ontbijt, zoals de invulling en het belang ervan.


Waar besteed jij aandacht aan tijdens het Nationaal Schoolontbijt?


Lieve groet,

Lianne


Bronnen

1. https://www.nji.nl/armoede

2. https://nieuws.voedselbankennederland.nl/198143-de-voedselbank-wil-schaamte- voedselhulp-doorbreken-met-campagne

3. https://www.nji.nl/armoede/armoede-signaleren-en-bespreekbaar-maken

4. https://www.signalenkaartarmoede.nl/

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven