Zoeken

Jong geleerd is oud gedaan

Afgelopen week mocht ik op een basisschool in Ruinen 4 Smaaklessen geven. Deze Smaaklessen werden een jaar of 15 geleden ontwikkeld door onder andere chef-kok Pierre Wind en kunnen ingezet worden als onderdeel van het onderwijs over gezonde voeding. De lesmethode is bedoeld voor groep 1 t/m groep 8. Naast Smaaklessen zijn er ook Smaakmissies en soortgelijke lessen als aanvulling op het aanbod.


Tijdens Smaaklessen wordt er geproefd, geroken, gevoeld, gekookt en is er veel ruimte voor interactie. Ik was al met deze Smaaklessen begonnen tijdens mijn stage voor gemeente De Wolden/Hoogeveen, maar vanwege Covid-19 kon dit helaas toen niet op locatie plaatsvinden. Hoe leuk was het dan ook dat ik werd uitgenodigd om deze Smaaklessen in schooljaar 21/22 op diverse scholen te komen geven!


Smaaklessen kist

Voor het geven van de Smaaklessen is er een speciale kist beschikbaar met allerlei materialen die je goed kunt gebruiken. Plastic bordjes en bekers, een maatbeker, diverse kommen, een weegschaal, een hoop bestek en snijplankjes: het is er allemaal. Bij deze kist hoort een uitgebreid lessenpakket en een website. Via de website kun je ook een account aanmaken, een kist bestellen en jezelf aanmelden als gastdocent voor Smaaklessen.Je hoeft geen didactische achtergrond te hebben, de lessen zijn uitgewerkt in een mooie ordner met losse bladen die makkelijk mee te nemen zijn naar de desbetreffende groep. Als diëtist in opleiding was ik al heel enthousiast over deze lessen. Spelenderwijs leren kinderen waar eten vandaan komt en hoe je een gezonde keuze kunt maken. Wat mij betreft is dat een aanvulling op ieder onderwijs, in iedere klas en op elke school. De lessen zijn laagdrempelig en verbreden de horizon van de leerlingen.


Voorbereiding

Omdat ik graag goed beslagen ten ijs kom, heb ik best wat tijd besteed aan de voorbereiding van deze lessen. Ik mocht twee groepen lesgeven, dus ik koos twee lessen uit die ik aan beide groepen kon geven. De eerste les bestond uit een kennismaking met Smaaklessen, waarbij we veel zouden gaan proeven en praten over de verschillende smaken die we kunnen proeven met onze zintuigen. De tweede les zou dan wat meer theoretisch zijn.


Een begeleidende presentatie, een tas vol (exotisch) fruit en de Smaaklessenkist in de auto: met deze voorbereiding ging ik op pad naar groep 3 en groep 5!


Op ontdekkingstocht

Het belangrijkste van Smaaklessen vind ik de ontdekkingstocht: wat is er allemaal te koop, wat is (of vinden we) ‘normaal’, wat is een beetje ‘gek’, durf je iets te proeven wat je nog niet eerder gezien hebt? Al dat soort vragen komen aan bod tijdens Smaaklessen. Vooral de eerste les stond dus in het teken van deze ontdekkingstocht. Deze les ging namelijk over zintuigen en smaak: we proeven niet alleen met de tong maar ook met de ogen, handen, oren en de neus. Beide groepen waren erg enthousiast (en ik dus ook!).


Groep 3 is in deze tijd van het jaar (oktober) net kleuter-af en dat merk je: ze zijn snel afgeleid. Tijdens de les mochten beide klassen onder andere proeven hoe zuur een citroen is, hoe grapefruit smaakt (bitter!), en dat sommige dingen zowel zoet als zout tegelijk kunnen zijn. Daarnaast mocht een aantal leerlingen geblinddoekt iets proeven: kun je raden wat het is als je ook nog je neus dichthoudt?


Theorie

De tweede keer dat ik langskwam waren beide klassen al enthousiast voordat de les begon: we gaan koken, proeven, spelletjes doen! Hoewel ik dat ook heel graag had gedaan, had ik voor deze dag een andere les uitgekozen om wat meer theorie aan bod te laten komen. Hierbij had ik ook een spel ingepland waarbij de leerlingen moesten aangeven of iets bij het ontbijt hoorde of niet. Ik merkte tijdens deze lessen wel dat afwisseling bij deze groepen superbelangrijk is om de aandacht vast te houden.


Deze tweede les ging over het ontbijt: wat is een gezond ontbijt, wat eet je bij het ontbijt, waarom is ontbijten belangrijk? Niet ieder kind in Nederland gaat iedere dag naar school met een ontbijt in de maag. De nadruk ligt tijdens de lessen dan ook niet op het veranderen van deze factoren maar meer op het aanleren van een gezonde leefstijl, waarvan ontbijten een onderdeel is. Ging het in groep 3 meer over wat je zelf ontbijt en wat er bij het ontbijt past, in groep 5 konden we het al meer hebben over wat nu gezond is en wat liever niet bij het ontbijt gegeten wordt. Toch is ook groep 5 (zeker later op de dag) uiteindelijk toe aan afwisseling.


Het enthousiasme van de leerlingen was aanstekelijk en maakte dat ik het superleuk vond om te doen. Van kinderen krijg je leuke vragen terug en stiekem vond ik het wel leuk om constant ‘juf’ genoemd te worden. Ik merkte wel dat ik het lastig vond om al mijn diëtistische kennis om te zetten in eenvoudige taal en goed aan te sluiten bij de leeftijd van de leerlingen.


Plantaardige Smaaklessen Smaaklessen zijn niet gebaseerd op plantaardige voeding, hoewel in diverse lessen het verschil tussen plantaardig en dierlijk wel naar voren komt. Dat betekent niet dat je tijdens de lessen per se dierlijke voeding hoeft te promoten. Ik vind het belangrijk om te laten zien waar voeding vandaan komt en dat individuen op basis daarvan zelf de keuze kunnen maken wat ze wel en niet eten. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen dat melk van de koe komt en hoe het kan dat ze ‘zomaar’ melk geeft.Na de lessen Smaaklessen kunnen ook door docenten zelf gegeven worden. Zij kennen de leerlingen goed en weten als de beste wat ze wel en niet van ze kunnen vragen. Ik kreeg ook als tip mee om met name de theorieles iets praktischer en afwisselender te maken. Het mooie van Smaaklessen is dat je hier dus zelf een twist aan kan geven die goed past bij de groep waar je voor staat. Je kunt ook lessen combineren, verlengen of verkorten: alles is mogelijk.


Smaaklessen hebben het beste resultaat als ze regelmatig herhaald worden, bijvoorbeeld ieder jaar 2 lessen per groep. Eventueel kunnen groepen gecombineerd worden, een les voor groep 3 kan bijvoorbeeld ook heel goed aan groep 4 gegeven worden.


Volgende lessen Mijn lessen in Ruinen zitten er op, maar gelukkig mag ik op nog meer scholen Smaaklessen geven. Ik vind het fantastisch dat ik een klein stukje van mijn kennis mag overdragen op de volgende generatie. Met name omdat ik heel erg geloof in die gezonde basis die al gelegd wordt op jonge leeftijd. Een leefstijl waar je je hele leven lang plezier van hebt. Met ups en downs, maar wel met een fundering om op terug te vallen. In deze tijd waarin verleidingen je aan alle kanten toeschreeuwen heb je die basis echt nodig. Hoe mooi is het om daar aan te mogen bijdragen.


Heeft u ook interesse in Smaaklessen? Kijk vooral eens op de website voor een gastdocent bij u in de buurt. Of stuur mij een e-mail voor meer informatie.


Voor nu alvast een fijn weekend gewenst en tot de volgende keer!


Liefs,

Lianne

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven