Zoeken

Experiment alcoholvrij

Hoi allemaal,


Vandaag wil ik graag een experiment met jullie delen. Ik zit namelijk alweer in mijn zesde week zonder.. alcohol!


Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik graag een glas rode wijn, een glaasje goede port of een speciaal-biertje drink. Dat doe ik dan ook regelmatig, niet alleen met vrienden maar ook gewoon na een lange werkdag, heerlijk vind ik dat.


Toch besloot ik een keer te kijken hoe het zou zijn om helemaal geen alcohol te drinken. Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik altijd wel even door het bewuste gangpad in de supermarkt ging en aanbiedingen kon ik ook niet altijd weerstaan. Tijd voor een experiment! En dat is dus alweer ruim vijf weken geleden.


Moeilijk? Toegegeven, in het begin vond ik het wel gek om een alcoholvrije cocktail te bestellen. Want, zo had ik al besloten, alcoholvrije wijn of alcoholvrij bier is het niet voor mij (en over alcoholvrije port zullen we het maar helemaal niet hebben).


Al vrij snel diende die gelegenheid zich aan: ik was een avondje uit in Zwolle. We bestelden twee verrassingscocktails, maar dan uiteraard zonder alcohol.Vervolg Vijf weken is nog niet zo lang, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik door wil gaan met ‘het experiment’. Ik begrijp (steeds) beter waarom mensen stoppen met het drinken van alcohol en hier helemaal tevreden mee zijn. Het gevoel ‘eigenlijk moet ik nog een fles wijn halen’ verdwijnt. Alcohol was hier echt een gewoonte geworden en niet zo’n heel goede. Het hoorde er gewoon bij en was onderdeel van de wekelijkse boodschappen.


Voordelen Voordelen tot dusver zijn onder andere de lagere kosten. Ik drink er buitenhuis wel gewoon een alcoholvrije variant voor in de plaats, maar ik bestel ook vaak genoeg gewoon thee of koffie.


Daarnaast voel ik dus niet meer de ‘druk’ als er geen wijn in mijn mandje ligt. Het hoort er ineens toch minder bij dan ik dacht. Het kan daarnaast calorieën schelen, met name: lege calorieën. Daarmee doe je je lichaam direct een groot plezier. Alcohol heeft in je lichaam voorrang op de voedselvertering: het lichaam wil zo snel mogelijk van deze gifstof af. De rest van je vertering heeft daar dus onder te lijden.

Na een gezellige avond kon ik dat vaak merken op het toilet (ieuw!) maar ik ‘had het ervoor over’. Gek eigenlijk, als ik er zo over nadenk.


Eentje kan toch wel? Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet anti-alcohol en dat verwacht ik ook niet te worden. Ik was benieuwd of ik een niet-noodzakelijke bron van kosten, calorieën en lichamelijke ongemakken kon schrappen uit mijn voedingspatroon en wat dat met me zou doen. Of ik weer terug ga naar incidenteel alcoholgebruik? Dat weet ik nog niet.


Wetenschappelijke studies naar de effecten van alcohol noemen vaak gezondheidseffecten bij een alcoholgebruik van minimaal 7 (vrouwen) of 14 (mannen) consumpties per week. Zelf kwam ik hier meestal niet aan, maar toch vond ik dat er best wat kon veranderen. Het kan in ieder geval absoluut geen kwaad om te minderen met alcohol en alert te zijn op de gevolgen van overmatig gebruik.


Vind je dit interessant en wil je er meer over lezen? Check dan vooral even de bron onderaan deze blog!


Lieve groetjes,

Lianne


1. https://nutritionstudies.org/alcohol-16-reasons-to-rethink-your-drink/

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven