Zoeken

Achter het net blijven zwemmen

Visolie, daar is het laatste woord nog niet over gezegd!


De laatste jaren hoor ik steeds meer om mij heen dat ‘visolie zo gezond is’. Hoewel vis al langer bekend staat om de gezonde visvetzuren, is er een nog altijd groeiende markt voor visolie capsules. Toch is het geen nieuw verschijnsel: ’Kinderen’ van de vorige generatie kennen het nog: de beruchte lepel levertraan voor het slapengaan. Of zoals een gedicht uit 1934 schrijft:


Jantje krijgt,

Vóór ’t slapen-gaan,

Eerst een lepel levertraan,

En daarna mag hij een klontje,

Voor de nare smaak in ’t mondje. (1)


Levertraan was dus niet zo’n lekker goedje. De huidige capsules zijn vriendelijker in gebruik en makkelijker in te nemen. Waarom nemen we zo graag visolie supplementen? En werken ze ook echt?


Geschiedenis

Levertraan wordt al eeuwen gebruikt vanwege de vermeende gezondheidseffecten. In 1832 werd er een prijs uitgereikt voor dit medicijn: het zou werken tegen rachitis. Later bleek dat de hoge gehalten vitamine D in levertraan verantwoordelijk waren voor de genezing van rachitis in eerdere tijden. Daarnaast levert levertraan vitamine A en de al eerder besproken visvetzuren: omega-3.


Omega-3 is een verzamelnaam voor diverse vetzuren, waarvan de bekendste en de belangrijkste zijn: alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).


Deze drie krachtpatsers met elitaire namen beschermen ons lichaam: ze werken namelijk ontstekingsremmend. Omega-3 vetzuren worden onder andere gemaakt door algen en belanden op deze manier in vis, alvorens door ons geconsumeerd te worden. Zo werd de naam 'visvetzuren' geboren. Voor de meeste mensen klinkt vis eten nu eenmaal een stuk aantrekkelijker dan algen eten. Toch eten we met zijn allen niet zoveel vis: in 2012-2016 at 34% van de Nederlanders wekelijks vis, en nog niet de helft daarvan (42%) was vette vis (2). En waar zitten de vetzuren met name in? Juist..


Andere bronnen voor omega-3

Belangrijk is wel om te weten dat er ook andere bronnen voor omega-3 zijn, met name voor alfalinoleenzuur (ALA). Dit vinden we in walnoten, chiazaad, lijnzaad en hennepzaad. Het lichaam zet, hoewel in zeer beperkte en inefficiënte mate, dit vetzuur weer om in EPA en DHA, waarbij de omzetting naar DHA nog lastiger verloopt. Allerlei factoren zoals stress maar ook genetische variatie kan leiden tot verminderde omzetting (3).
De oplossing ligt voor de hand!

Vis eten dus! Of.. toch niet. Het eten van vis brengt niet alleen schade toe aan het milieu, het is ook dieronvriendelijk. Naast vis worden er andere zeedieren getroffen zoals haaien, dolfijnen, schildpadden enzovoorts. Vis wordt niet alleen gevangen om direct te eten maar ook voor het maken van veevoer. Zowel de olie zelf als het eiwitrijke restproduct (vismeel) wordt ook verwerkt in diervoeders. Het is een grote markt, er zijn bedrijven die enkel vis vangen om er visolie van te maken. Door het kopen van visoliecapsules draag je (onbewust en waarschijnlijk ongewild) bij aan een destructieve industrie.


Omega-3 wordt zoals eerder genoemd ook gemaakt door speciaal voor dit doel gekweekte algen. Algenolie heeft een veel kleinere impact op het milieu (4), is in vergelijking met visolie veel neutraler van smaak, wordt strikt vrij van giftige stoffen gekweekt en last but not least: de vis blijft achter het net zwemmen!


Advies

  • Omega-3 vetzuren, ofwel visvetzuren, dragen bij aan een goede gezondheid. Ze werken onder andere ontstekingsremmend (5).

  • Kies in plaats van vis of visolie, voor een algenolie capsule, bijvoorbeeld van Testa of Arctic Blue. Er zijn onder andere varianten met EPA & DHA of enkel DHA. Mijn advies is om een capsule te kiezen met zowel EPA als DHA, waarbij de dosis DHA in ieder geval 250 mg per capsule is.

  • Supplementen zijn geen vervanging voor gezond en volwaardig eten. Lijnzaad, hennepzaad en walnoten bevatten nog veel meer waardevolle voedingsstoffen. Laat ze niet links liggen!

Kom je er niet uit? Of heb je aanvullende vragen naar aanleiding van deze blog? Neem contact met me op en ik help je graag verder.


Liefs,

Lianne


Bronnen

  1. https://www.dbnl.org/tekst/cram006dokt01_01/cram006dokt01_01_0001.php

  2. https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/richtlijnen/vis-en-visvetzuren

  3. Burdge, G., & Wootton, S. (2002). Conversion of α-linolenic acid to eicosapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic acids in young women. British Journal of Nutrition,88(4), 411-420. doi:10.1079/BJN2002689\

  4. L. Bartek, I. Strid, K. Henryson, S. Junne, S. Rasi, M. Eriksson, Life cycle assessment of fish oil substitute produced by microalgae using food waste, Sustainable Production and Consumption, Volume 27, 2021, Pages 2002-2021, ISSN 2352-5509.

  5. Guixiang Zhao, Terry D. Etherton, Keith R. Martin, Sheila G. West, Peter J. Gillies, Penny M. Kris-Etherton, Dietary α-Linolenic Acid Reduces Inflammatory and Lipid Cardiovascular Risk Factors in Hypercholesterolemic Men and Women, The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 11, November 2004, Pages 2991–2997, https://doi.org/10.1093/jn/134.11.2991

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven