top of page
Zoeken

5 oktober: eet-nog-steeds-geen-dieren-dag

Het is de dag na dierendag, of, ‘eet-geen-dieren-dag’, zoals Wakker Dier het omschrijft. Een geschikte dag om extra aandacht te besteden aan de dieren die dagelijks op ons bord verschijnen. Het begrip wordt steeds bekender en organisaties en bedrijven sluiten zich aan om deze dag van het jaar de vleesconsumptie te minimaliseren.


Misschien was 4 oktober voor jou ook wel de dag dat je besloot minder of geen vlees meer te gaan eten. Hoe doe je dat? Bijna 14 jaar geleden begon ik aan diezelfde zoektocht. Ik was een echte ‘hamstermoeder’ zoals mijn moeder dat wel eens zei. Ik besteedde een deel van mijn vrije tijd aan het houden en verzorgen van hamsters en was gek op allerlei andere dieren. Ik hield spreekbeurten over dieren en schreef werkstukken over hamsters. Kortom, ik was al van jongs af aan een echte dierenliefhebber.


Zoektocht: begin gewoon! Ik woonde nog thuis, kon mijn eigen eten niet altijd klaarmaken en was afhankelijk van de boodschappen die mijn moeder deed. We spraken af dat ik geen vlees meer hoefde te eten. Ik herinner me nog dat ik op mijn 14e dan écht vegetariër mocht worden en met het enige pakje vleesvervangers de supermarkt uit liep. Trots dat ik was! Eindelijk hoefde ik niet meer mee te doen aan dierenleed.


Af en toe ging dat nog wel eens mis: je kunt toch wel een keer een paar kleine stukjes ham eten? Of gewoon de soepballetjes niet opeten? Ik liet me er niet door uit het veld slaan, het versterkte me juist: de volgende keer zeg ik nee, de volgende keer leg ik meer uit, de volgende keer neem ik zelf wat mee. Ergens rond