Zoeken

5 oktober: eet-nog-steeds-geen-dieren-dag

Het is de dag na dierendag, of, ‘eet-geen-dieren-dag’, zoals Wakker Dier het omschrijft. Een geschikte dag om extra aandacht te besteden aan de dieren die dagelijks op ons bord verschijnen. Het begrip wordt steeds bekender en organisaties en bedrijven sluiten zich aan om deze dag van het jaar de vleesconsumptie te minimaliseren.


Misschien was 4 oktober voor jou ook wel de dag dat je besloot minder of geen vlees meer te gaan eten. Hoe doe je dat? Bijna 14 jaar geleden begon ik aan diezelfde zoektocht. Ik was een echte ‘hamstermoeder’ zoals mijn moeder dat wel eens zei. Ik besteedde een deel van mijn vrije tijd aan het houden en verzorgen van hamsters en was gek op allerlei andere dieren. Ik hield spreekbeurten over dieren en schreef werkstukken over hamsters. Kortom, ik was al van jongs af aan een echte dierenliefhebber.


Zoektocht: begin gewoon! Ik woonde nog thuis, kon mijn eigen eten niet altijd klaarmaken en was afhankelijk van de boodschappen die mijn moeder deed. We spraken af dat ik geen vlees meer hoefde te eten. Ik herinner me nog dat ik op mijn 14e dan écht vegetariër mocht worden en met het enige pakje vleesvervangers de supermarkt uit liep. Trots dat ik was! Eindelijk hoefde ik niet meer mee te doen aan dierenleed.


Af en toe ging dat nog wel eens mis: je kunt toch wel een keer een paar kleine stukjes ham eten? Of gewoon de soepballetjes niet opeten? Ik liet me er niet door uit het veld slaan, het versterkte me juist: de volgende keer zeg ik nee, de volgende keer leg ik meer uit, de volgende keer neem ik zelf wat mee. Ergens rond die tijd stopte ik ook zoveel mogelijk met het drinken van melk, ik vond het gek dat ik dat ‘nodig’ zou hebben. Het zou alleen nog jaren duren voordat ik ook écht grotendeels stopte met het gebruik van zuivel en kaas.


Misschien ben je bang voor dit soort situaties en durf je de stap naar minder of geen vlees nog niet te nemen. Door gewoon te beginnen loop je vanzelf tegen dit soort dingen aan en vind je je weg om ermee om te gaan.


Supermarktstress Toen ik op mezelf ging wonen, werd het een stukje makkelijker. Het aanbod vleesvervangers was nog wel niet zo groot, maar ik hoefde in ieder geval geen dingen meer te eten die ik echt niet wilde eten. Ik hield van koken en probeerde graag nieuwe gerechten uit. De eerste tip is dan ook: probeer véél nieuwe dingen uit!


Tegenwoordig is het supermarktaanbod enorm en het internet staat bol van de recepten. Er zijn ook steeds meer goede vegan kookboeken voor degenen die graag een boek op een standaard in de keuken hebben staan. Eén van mijn persoonlijke favorieten is ‘Heel veel veg!’ van auteur Hugh Fearnley-Whittingstall. Ik kook zelf zowel met recepten als op gevoel, daardoor eindig ik nog wel eens met rare combinaties die juist heel lekker zijn. Wees dus vooral niet bang om dingen te proberen.
Vervangen in stapjes Begin bijvoorbeeld eens met het vervangen van broodbeleg: in plaats van vleeswaren kun je kiezen voor een notenpasta, pindakaas, hummus, groentespreads (zoals Zonnatura spinaziespread), guacemole of af en toe voor plantaardige varianten op vleeswaren zoals ‘chickenfree slices’ van Quorn.


Voeg (onbewerkte) groenten en fruit toe aan de broodmaaltijd waar mogelijk, zoals schijfjes avocado, plakjes komkommer, een handje sla of spinazie, tomaat of homemade gegrilde groenten (aubergine, paprika).


Zo kun je stap voor stap onderdelen van maaltijden vervangen. Kies het liefst voor onbewerkte producten: bonen, ongezouten noten, zaden, volle granen (zilvervliesrijst, quinoa), verse of diepgevroren groenten en fruit en producten met weinig toevoegingen zoals tofu of tempeh.


Planten bevatten, in tegenstelling tot vlees, vezels. In Nederland eten we gemiddeld maar de helft van de hoeveelheid vezels die we nodig hebben. Meer plantaardig eten betekent dus ook meer vezels binnenkrijgen. Vezels hebben we onder andere nodig voor een gezonde darmwerking, bijvoorbeeld doordat het een gunstig milieu creëert voor allerlei goede darmbacteriën (1).


'Fouten' zijn er om van te leren Ik ben ook actief op social media en lees nog wel eens dat mensen zich dagenlang of langer schuldig voelen om een gemaakte fout. Bewust of niet bewust: het kan gebeuren dat je iets dierlijks eet waar je je later niet lekker meer bij voelt. Gebruik deze momenten om van te leren. Ik leerde gedurende mijn zoektocht dat het hielp om af en toe toch dat plakje kaas te eten of dat stukje chocola. Het zorgde er juist voor dat ik besefte: dit wil ik niet meer, of per hoge uitzondering (bijvoorbeeld één keer per jaar). Ik at zelfs een keer weer kip terwijl ik dat al jaren niet gehad had. Er waren toen nog geen alternatieven voor kip op de markt maar ik besefte dat ik niets had gemist!


Smaak is een gek verschijnsel. Het kan veranderen of zelfs verdwijnen, je kunt je dus ook aanpassen op nieuwe smaken. Door nieuwe voeding vaker te eten kun je aan de smaak en structuur wennen. Dat betekende voor mij ook dat sommige dingen juist helemaal niet lekker meer smaken na zoveel jaren van ‘onthouding’. Wees dus niet te streng voor jezelf, je bent op ontdekkingstocht naar een eetpatroon wat je je leven lang kunt volhouden, niet naar een streng dieet wat je na 6 maanden niet meer ziet zitten. Veranderen kost tijd, geef jezelf die tijd!


Mijn eetpatroon Gedurende de jaren ben ik streng en minder streng voor mezelf geweest. Ik moest van alles of mocht juist heel weinig. De laatste jaren ga ik er relaxter mee om. Ik eet niet 100% (eerder 98%) plantaardig en voor mij werkt dat goed. Waarom kies ik hiervoor en hoe ziet dat er in de praktijk uit? Dat lees je in mijn volgende blog.


Eigen keuze Kies dus de weg die bij jou past en waar jij je goed bij voelt, stel realistische doelen en werk daar stapsgewijs aan. Heb je hierbij hulp nodig? Ik bied ook korte consulten aan; in een half uur nemen we de belangrijkste punten voor jouw eetpatroon door! Neem direct contact met mij op via info@pliant-b.com. Whatsappen of bellen kan ook: ik neem binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.


Ga jij ook voor een eetpatroon met meer plantaardige producten? Laat het me weten in de comments!


Liefs,

Lianne


Bronnen:

  1. Barber, T. M., Kabisch, S., Pfeiffer, A., & Weickert, M. O. (2020). The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients, 12(10), 3209. https://doi.org/10.3390/nu1210320918 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven